Endnu en gang er de moraliserende moderater ude med løftede pegefingre – denne gang handler det om, hvordan vi bruger sociale medier, og hvad vi må ytre os om.
For nylig opfordrede digitaliseringsminister Caroline Stage danskerne til at bruge mindre tid på kattevideoer og Instagram. Kort tid efter kritiserede hun Meta for at tillade mere fri tale på platformen – angiveligt fordi man nu kan skrive, at kvinder er ”husholdningsobjekter”.
“Men bare fordi noget står på sociale medier, betyder det jo ikke, at det er sandt. Det egentlige paradoks – ja, måske endda det virkelig forargelige – er, at både du selv og dit parti er aktive på Metas platforme. Hvorfor deltage på platforme, I tilsyneladende ikke stoler på?”
Det er nemt at blive forarget over andres holdninger, men endnu nemmere at glemme, at ytringsfrihed netop handler om at tåle det, vi ikke selv bryder os om – også på sociale medier. Ingen tvinger os til at være på platformene. Hvis du ikke kan lide lugten i bageriet, må du gå – eller slette din profil.
Det er ikke statens eller politikernes opgave at diktere, hvordan vi ytrer os online, eller hvordan virksomheder skal drive deres platforme. Det må vi som borgere og brugere selv finde ud af.
Hvis vi begynder at begrænse ytringsfriheden – også på sociale medier – risikerer vi at svække vores demokrati og frie debat.
Læs hele mit debatindlæg her: HER.