UGENS TIP – 1O TIPS TIL GÆRDEJ.

10 tips til gærdej

Nettet er i øjeblikket sprængfyldt med guides omkring surdej, og bevares surdej er super skønt, men jeg synes også at vi skal slå et slag for den skønne gærdej, også kaldet bløddej 😊

Gærdej er på mange måder en virkelig alsidig dej, der kan bruges både i det salte og søde køkken.

Og med de her ti råd kommer du nu til at være en mester i både theboller, briocheboller, pantonne brød, snegle og meget mere.

Enjoy! & husk at del med alle bagetosser du kender!


1. BRUG MINDRE MEL END DU TROR

Mit allerbedste råd til et bedre bagværk er, at du skal bruge mindre mel end du tror.
Din dej må gerne være våd, og klæg når du sætter den til hævning.
En dej der er så mættet af mel, at du kan røre ved den uden den klister – fører til tungt og kompakt bagværk. Så skru ned for melet, og få et lettere og mere luftigere bagværk. 

2. BRUG ALTID OLIE ELLER SPRAYFEDT, IKKE MEL.

I tråd med råd nr. 1, så undgå at bruge mel når du arbejder med din dej (med mindre du gerne vil have boller med rustik mel-look selvfølgelig).
Du kan sagtens bruge sprayfedt, olie, eller vand imens du arbejder med din dej. Ved at undgå mel her, undgår du e ujævn og kompakt dej.
Husk at hvis du bruger redskaber (spartel, rullepind osv.) også at putte olie eller sprayfedt herpå.

3. BRUG OVNEN SOM HÆVESKAB
Kender du det, at en opskrift skriver ”lad dejen hæve lunt”.
Det kan være svært med skiftende årstider, vejr mm. at altid ramme den samme lune temperatur, og derved altid opnå det samme bage resultat.
Derfor er det altid en god ide at lade din dej hæve i din ovn – på den måde opnår du et fugtigt, lunt og stabilt sted for din hævning. Jeg stiller altid min ovn på 40 grader varmluft, og på den måde sikre jeg mig at min dej altid hæver optimalt og ensartet. 

4. BRUG ØKO GÆR
Selvom du ikke er økolog, eller på nogle måde dyrker økologi – er der altså nogle steder hvor at man simpelthen bare skal vælge økologi frem for konventionelle alternativer.
På den liste står gær, på top tre.
Økologisk gær giver simpelthen et meget bedre bagværk og dej.
De får kroners forskel på gæren, gør den største forskel på det færdige bagværk.

5. MEL ER FORSKELLIGT, MÆRK OG KIG PÅ DIN DEJ.
Alt mel er forskelligt, selv to forskellige mærker hvedemel kan fungere og agere helt forskelligt.
Derfor er det altid svært at sige helt præcis hvor meget mel der skal bruges.
Så i stedet for at gå præcis efter en opskrift, så hold øje med din dej (og prøv evt. at lege med forskellig mel – selv er jeg meget glad for manitoba mel).
Din dej skal være fugtig, men sammenhængen – og generelt kan du regne med at når dejen begynder at slippe bunden af din røreskål , under æltning, er dejen klar.
Så tilsæt altid din mel lidt af gangen, imens du både mærker og ser på din dej.

6. SALT TIL SIDST
Salt dræber gær – så simpelt er det.
Det betyder altså at du ALDRIG må tilsætte salt i din gærdej, før allersidst i processen.

7. HVER IKKE BANGE FOR SMAG
Gærdej kan meget mere end bare at være en almindelig fødselsdagsbolle.
Lige så snart du mestre en gærdej 100% er der ingen grænser for hvor meget bagværk du kan begive dig ud i, både salt og sødt.
Tilsæt en masse krydderier, tilsæt kerne og frø, eksperimenter med forskellige typer mel, forskellige bage temperaturer og meget meget mere!

8. HJÆLP DIN DEJ MED SUKKER.
Gær ”spiser” sukker og på den både hæver den sig.
Det betyder at du meget nemt kan hjælpe din gærdej godt afsted ved at lade sukker og gær stå og hygge sig i nogle minutter inden du forsætter din bage proces.

9. BRUG EN VÆGT
I virkeligheden betyder dette ikke råd ikke noget for smagen. Men da vi jo i stor grad også spiser med øjnene, betyder det virkelig meget for udtrykket at lave ens størrelser bagværk.
Brug derfor altid en vægt til at veje din dej af. Et meget simpelt tip til at få et flottere slutresultat.

10. PENSL M. ÆGGEBLOMMER

Lige som råd nummer 9, betyder dette råd ikke noget for smagen – men i meget høj grad for udseendet.
Pensl dit bagværk m. æggeblomme og gerne to gange. På den måde opnår du en super flot, jævn og skinnende overflade.  Det er den hurtigste og nemmeste måde at opnå et bagværk ud over det sædvandlige 🙂

Tak for at læse min første udgave af “TIPS M. CHELLE LILLY”.
Jeg håber at det var brugbart, og at du vil læse med igen på onsdag hvor jeg deler ud af endnu et nyt tip om bagværk.
Indtil da håber jeg at du vil hoppe ind og smide et like her: www.instagram.com/chelle_lilly

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *