Individet vælter uden modstand

Dato:

Vi skaber efterh√•nden en kultur og et samfund, hvor det n√¶rmest forventes, at alle forhindringer, vi m√łder p√• vores vej, skal fjernes, f√łr vi n√•r at m√¶rke brisen fra dem.

M√•ske bliver individet i virkeligheden svagere i en kultur, som konstant g√łr alting lidt nemmere for os.

Forleden l√¶ste jeg om Biosphere 2, som er et studie af jordens √łkosystemer med det form√•l at skabe en slags forberedelse til vores fremtidige (mulige) kolonisering af andre planeter.

Studiet, der foregik i enorme glaskupler og strakte sig over 24 måneder, viser mange spændende ting, men en af de ting, der er særlig interessant, er en observation omkring træer. I et par af kuplerne plantede forskerne en masse træer. Her skulle træerne vokse sig store de næste to år og forsyne kuplerne med ilt.

I starten af studiet gik det godt. Tr√¶erne blev plantet, slog r√łdder og begyndte at vokse, men inden de 24 m√•neder var g√•et, var tr√¶erne v√¶ltet igen. Det var underligt, for tr√¶erne havde alle forhold, de havde brug for, troede man, men en vigtig parameter manglende, og det var modstand, som tr√¶er p√• jorden oplever f.eks. ved vind og uvejr.

Vind og uvejr udg√łr en enorm trussel for tr√¶er, og uden modstandskraft form√•r de  ikke at vokse sig st√¶rkere og levedygtige. Tr√¶erne har alts√• ikke kun godt af at blive udsat for modstand, men det er ogs√• en n√łdvendighed for at skabe styrke, v√¶kst og overlevelse, og den samme modstand tror jeg, at vi mennesker har brug for.

Vi skaber efterh√•nden en kultur og et samfund, hvor det n√¶rmest forventes, at alle forhindringer, vi m√łder p√• vores vej, skal fjernes, f√łr vi n√•r at m√¶rke brisen fra dem.

Samtidig opbygger vi kollektivt urealistiske forventninger til livet, og venstrefl√łjen underbygger fort√¶llingen om, at intet uvejr m√• opst√• p√• livets vej. De brede skuldre skal holde paraplyen for det nye tr√¶, der har sv√¶rt ved at sl√• st√¶rke r√łdder.

Det resulterer i, at vi har skabt en mental svag kultur, som mangler modstandskraft, n√•r livet bliver sv√¶rt. For livet er sv√¶rt og is√¶r i en kultur, hvor telefoner er skiftet ud med ‚Äújeg-phones‚ÄĚ, og tom selvtillid bygges p√• likes og anerkendelse af iscenesatte ikke-pr√¶sentationer.

Den form for manglende modstandskraft og tom selvtillid kan ikke stå til måls, når livet sker, og i det sekund vælter vi som træerne i Biosphere 2.

Du kan nemt dele indlægget her:

flere
indlæg