Individet vĂŠlter uden modstand

Dato:

Vi skaber efterhÄnden en kultur og et samfund, hvor det nÊrmest forventes, at alle forhindringer, vi mÞder pÄ vores vej, skal fjernes, fÞr vi nÄr at mÊrke brisen fra dem.

MĂ„ske bliver individet i virkeligheden svagere i en kultur, som konstant gĂžr alting lidt nemmere for os.

Forleden lÊste jeg om Biosphere 2, som er et studie af jordens Þkosystemer med det formÄl at skabe en slags forberedelse til vores fremtidige (mulige) kolonisering af andre planeter.

Studiet, der foregik i enorme glaskupler og strakte sig over 24 mÄneder, viser mange spÊndende ting, men en af de ting, der er sÊrlig interessant, er en observation omkring trÊer. I et par af kuplerne plantede forskerne en masse trÊer. Her skulle trÊerne vokse sig store de nÊste to Är og forsyne kuplerne med ilt.

I starten af studiet gik det godt. TrÊerne blev plantet, slog rÞdder og begyndte at vokse, men inden de 24 mÄneder var gÄet, var trÊerne vÊltet igen. Det var underligt, for trÊerne havde alle forhold, de havde brug for, troede man, men en vigtig parameter manglende, og det var modstand, som trÊer pÄ jorden oplever f.eks. ved vind og uvejr.

Vind og uvejr udgĂžr en enorm trussel for trĂŠer, og uden modstandskraft formĂ„r de  ikke at vokse sig stĂŠrkere og levedygtige. TrĂŠerne har altsĂ„ ikke kun godt af at blive udsat for modstand, men det er ogsĂ„ en nĂždvendighed for at skabe styrke, vĂŠkst og overlevelse, og den samme modstand tror jeg, at vi mennesker har brug for.

Vi skaber efterhÄnden en kultur og et samfund, hvor det nÊrmest forventes, at alle forhindringer, vi mÞder pÄ vores vej, skal fjernes, fÞr vi nÄr at mÊrke brisen fra dem.

Samtidig opbygger vi kollektivt urealistiske forventninger til livet, og venstreflÞjen underbygger fortÊllingen om, at intet uvejr mÄ opstÄ pÄ livets vej. De brede skuldre skal holde paraplyen for det nye trÊ, der har svÊrt ved at slÄ stÊrke rÞdder.

Det resulterer i, at vi har skabt en mental svag kultur, som mangler modstandskraft, nĂ„r livet bliver svĂŠrt. For livet er svĂŠrt og isĂŠr i en kultur, hvor telefoner er skiftet ud med “jeg-phones”, og tom selvtillid bygges pĂ„ likes og anerkendelse af iscenesatte ikke-prĂŠsentationer.

Den form for manglende modstandskraft og tom selvtillid kan ikke stÄ til mÄls, nÄr livet sker, og i det sekund vÊlter vi som trÊerne i Biosphere 2.

Du kan nemt dele indlĂŠgget her:

flere
indlĂŠg